Ramana Maharsi

Bhagaván Srí Ramana Maharsi (India, Tirucsuli, 1879. december 30. – India, Tiruvannámalai, 1950. április 14.) az egyik legismertebb advaita mester, bölcs, szatguru.

Srí Ramana az indiai Tamil Nádu állam Tirucsuli nevű falujában született. Iskolai éveit Tirucsuliban és Maduraiban töltötte. Itt – 1896. július közepén – egy „halálélmény” után megtapasztalta az Önvalót. Augusztus 29-én elhagyta Madurait és családját, hogy az Arunachala-hoz (magyaros átírásban Arunácsala) utazzon.

Élete hátralevő részét itt, ennek az indiai szent hegynek a lábánál töltötte, a Tiruvannamalai (Tiruvannámalai) nevű városkában vagy annak közelében.

A nyugati világ Paul Brunton magyarul is megjelent könyvéből, az „India titkai”-ból ismerte meg. Ezt követően rengeteg nyugati is ellátogatott hozzá, hogy megtapasztalja az Önvalót. A tanítványait folyamatosan ezen Önvaló állandó megtapasztalására ösztönözte, melynek két módja van: első az önkutatás a „Ki vagyok én?” kérdés feltevésével, a második az önátadás.

A nyugatiak számára egyik legismertebb tanítványa a lakhnaúi H. W. L. Poonja (H. V. L. Púndzsa), azaz Papaji (Pápádzsí), valamint Srí Niszargadatta Maharádzs.

1950-ben, halálának pillanatában hullócsillag volt látható, amely megfigyelhető volt szinte egész Indiában.


 

Az Önvaló

Az Önvaló az, amiben a világegyetem, a valóság szünet nélkül létezni tűnik, az amiből ez megszületik, az amiben ez létezik és megszűnik. Ez Az, ami csakugyan valójában létezik. Tartsd becsben az Önvalót, ami a Szívedben lévő valóság.

Ramana Maharsi: A nyílegyenes ösvény

Ramana Maharsi

Srí Ramana és üzenete a modern ember számára

Srí Ramana India földjének igazi fia. De túl azon, hogy hitelesen indiai, van benne valami egészen rendkívüli is, s éppen ezért európai szemmel nézve joggal tekinthető egyedülállónak a maga nemében. India napos oldalán ő a legvilágosabban ragyogó fénypont.

Szerkesztő/Szerző: